SE-KLIK, SEPOTONG AYAT

SAMPAIKAN WALAU SEPOTONG AYAT

DOA MENUNTUT ILMU

بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

اَللَّهُمَّ اِنْفَعْنِي بِمَا عَلَّمْتَنِي وَعَلِّمْنِي مَا يَنْفَعُنِي وَارْزُقْنِي عِلْمًا يَنْفَعُنِي وَزِدْنِي عِلْمًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ وَأَعُوذُ بِاَللَّهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ اَلنَّارِ

"Ya Allah, manfaatkanlah untuk diriku apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku dan ajarilah aku dengan apa yang bermanfaat bagiku dan limpahkanlah rizqi berupa ilmu yang bermanfaat bagiku1. Tambahkanlah ilmu kepadaku. Segala puji bagi Allah dalam keadaan apapun dan aku berlindung kepada Allah dari keadaan penghuni neraka."2


1 Riwayat Nasai dan Hakim dari Anas bin Malik radhiallahu’anhu.

2 Riwayat Tirmidzi dengan sanad hasan dari Abu Hurairah radhiallahu’anhu.


Sumber

WAKTU ANTARABANGSA

POST Terkini

get this widget here

Sabtu, Mei 28, 2011

SUSU : Minuman Seribu NikmatSusu mempunyai banyak khasiat. Di dalam Al Quran, Allah menceritakan tentang susu haiwan ternakan yang banyak manafaat kepada manusia seperti yang terkandung di dalam Surah al - Nahl : 66.


" Dan sesungguhnya pada binatang ternak itu benar-benar terdapat pelajaran bagi kamu. Kami memberimu minum dari pada apa yang berada dalam perutnya (berupa) susu yang bersih antara tahi dan darah, yang mudah ditelan bagi orang-orang yang meminumnya. "
Susu sememangnya minuman yang berkhasiat dan sangat sesuai untuk tumbesaran bayi. 
Minuman ini menjadi pilihan utama Rasulullah saw sebelum baginda dimikrajkan ke langit. Susu boleh membantu menambahkan tenaga, menguatkan tulang belakang, mencerdaskan otak dan pelbagai lagi kebaikannya. 
Dikatakan wanita Mesir Purba mengamalkan mandi susu untuk mendapatkan kulit yang cantik. 
Minum secawan susu panas juga boleh membantu mereka yang menghadapi masalah tidur di waktu malam. Zat kalsium yang terdapat dalam susu membantu menenangkan urat saraf di waktu malam untuk mendapatkan tidur yang lena.
Sesungguhnya orang yang beriman itu ialah orang yang apabila disebutkan Allah akan gementar hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayat-Nya (ayat-ayat Allah) akan bertambahlah iman mereka, dan kepada Rab (Tuhan) mereka bertawakal. ( Surah an-Anfal : Ayat 2 )

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...