SE-KLIK, SEPOTONG AYAT

SAMPAIKAN WALAU SEPOTONG AYAT

DOA MENUNTUT ILMU

بسم الله الرحمن الرحيم

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Pengasihani

اَللَّهُمَّ اِنْفَعْنِي بِمَا عَلَّمْتَنِي وَعَلِّمْنِي مَا يَنْفَعُنِي وَارْزُقْنِي عِلْمًا يَنْفَعُنِي وَزِدْنِي عِلْمًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَى كُلِّ حَالٍ وَأَعُوذُ بِاَللَّهِ مِنْ حَالِ أَهْلِ اَلنَّارِ

"Ya Allah, manfaatkanlah untuk diriku apa yang telah Engkau ajarkan kepadaku dan ajarilah aku dengan apa yang bermanfaat bagiku dan limpahkanlah rizqi berupa ilmu yang bermanfaat bagiku1. Tambahkanlah ilmu kepadaku. Segala puji bagi Allah dalam keadaan apapun dan aku berlindung kepada Allah dari keadaan penghuni neraka."2


1 Riwayat Nasai dan Hakim dari Anas bin Malik radhiallahu’anhu.

2 Riwayat Tirmidzi dengan sanad hasan dari Abu Hurairah radhiallahu’anhu.


Sumber

WAKTU ANTARABANGSA

POST Terkini

get this widget here

Jumaat, Jun 10, 2011

KELEBIHAN BUAH TIN
Allah swt berfirman :
" Demi (buah) Tin dan (buah) Zaitun " ( Surah at - Tin : ayat 1 )

Sesungguhnya Allah Taala telah bersumpah atas nama buah Tiin dan ini menunjukkan bahawa DIA tidak bersumpah melainkan atas sebab keagungan dan Allah bersumpah dengannya (iaitu buah Tiin) merupakan petunjuk hakiki terhadap kepentingan buah ini dan isyarat penting bahawa ia mempunyai faedah dan manfaat yang besar.

Buah Tiin diiktiraf sebagai buah dan jenis sayuran yang mempunyai banyak kandungan fiber/ serat. Kerana satu buah Tiin sahaja mengandungi 20% serat. Kajian selama 50 tahun sebelumnya menunjukkan bahawa serat yang terdapat dalam makanan ini memberi kesan amat baik dalam mengaktifkan proses organ penghadaman/ pencernaan.

Dalam beberapa kajian, ia membantu proses pemulihan/ mengurangkan risiko terkena beberapa jenis penyakit kanser. Dengan itu, buah Tiin diiktiraf kaya dengan kandungan serat yang amat diperlukan oleh badan manusia.


Buah Tiin baik kerana ia:

1. Melancarkan sistem penghadaman
2. Mengelak penyakit kanser kolon/ usus
3. Mengurangkan 20% kolesterol tidak baik dalam darah
4. Mengelak pemendapan kolesterol dalam darah yang menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi dan strok
5.Mengawal paras gula dalam darah

Kelebihan buah Tiin, kandungan serat mudah larut dan tidak larut yang ada dalamnya mengelakkan unsur terbinanya risiko penyakit kanser. Dr Oliver Pasteur, Presiden Persatuan Mencegah Penyakit daripada Universiti George Washington, mengatakan tentang buah Tiin:

Ia adalah penting diletakkan dalam menu makanan harian kita, makanan yang kaya dengan serat iaitu melalui pemilihan kami terhadap buah Tiin atau makanan lain yang kaya dengan serat kerana ia mengurangkan kemudaratan agar kesihatan kita terpelihara sepanjang usia.

Rujukan: www.californiafigs.com/nutrition

Menyetujui kata-kata beliau ialah sekumpulan pengkaji daripada Pusat Perundingan California iaitu tentang Kajian Buah Tiin bahawa mengandungi enzim phenol yang memelihara kesihatan manusia daripada kemudaratan beberapa jenis penyakit. Seterusnya, kajian daripada Universiti Synchrotron mengatakan kandungan buah Tiin yang dikeringkan mengandungi banyak serat dalam jumlah yang tinggi juga enzim phenol yang bertindak sebagai agen pembersih yang membunuh bakteria dan mikroorganisma.

Rujukan: Dr Joe A.Vinson, The Functional Food Properties of Figs, Cereal Foods World, February 1999, volume 44.

Kandungan buah Tiin yang dikeringkan menurut kajian Universiti di New Jersey, bahawa ia mengandungi Omega-3, Omega-6 dan unsur phytosterol yang mengurangkan paras kolesterol dalam darah kerana ia tak terhasil dalam tubuh badan manusia. Ini termasuk asid lemak, yang menjaga jantung, otak dan organ penghadaman.

Unsur phytosterol menyingkirkan kolesterol daripada hasil makanan daging dengan keluar tanpa memberi apa-apa kesan kepada darah. Buah Tiin dianggap makanan paling lengkap dan terbaik yang dicadangkan oleh pakar perubatan sebagaimana cadangan daripada Pusat Perundingan dan Kajian Buah Tiin mengatakan ia adalah makanan lengkap menyerupai set makanan seimbang.

Buah Tiin mengandungi beberapa unsur kimia yang berfungsi melindungi sistem tubuh manusia. Ia juga sesuai bagi sesiapa yang ingin menurunkan berat badan mereka. Antara unsur-unsurnya ialah:

1. Lemak baik
2. Sodium
3. Serat yang tinggi
4. 40 gram Tiin= 244 mg potassium=7% keperluan harian tubuh badan
5. 1.2 zat besi=6% keperluan harian tubuh badan
6. 53g=kalsium=6% keperluan harian tubuh badan

Buah Tiin berada pada kedudukan kedua selepas buah oren. Buah Tiin yang dikeringkan mengandungi kalsium sebagaimana yang terdapat pada susu. Glukosa dalam buah Tiin mampu menyegar keletihan tubuh dan otak.

Jadual kandungan khasiat/ nutrient dalam buah Tiin:

Buah Tiin kering mengandungi (setiap 100 gram)

1. Fiber-10
2. Lemak baik-1
3. Protein-3
4. Glukosa-48
5. Vitamin A-10
6. Vitamin C-1.2
7. Vitamin B1-0.1
8. Vitamin B2-0.1
9. Vitamin B6-0.1
10. Sodium-10
11. Potassium-680
12. Kalsium-162
13. Fosforus-67
14. Magnesium-68
15. Besi-3.07
16. Salnium-0.6
17. Zink-0.5

Buah Tiin segar pula mengandungi (setiap 100 gram)

18. Fiber-3
19. Lemak baik-0
20. Protein-1
21. Glukosa-16
22. Vitamin A-142
23. Vitamin C-2
24. Vitamin B1-0.1
25. Vitamin B2-0.1
26. Vitamin B6-0.1
27. Sodium-1
28. Potassium-232
29. Kalsium-35
30. Fosforus-232
31. Magnesium-17
32. Besi-0.4
33. Salnium-0.2
34. Zink-0.2

Disalin dengan sedikit ubahsuai dari : http://manishelma.blogspot.com/2008/09/demi-buah-tin-dan-zaitun-kelebihan-buah.html

Sesungguhnya orang yang beriman itu ialah orang yang apabila disebutkan Allah akan gementar hati mereka, dan apabila dibacakan ayat-ayat-Nya (ayat-ayat Allah) akan bertambahlah iman mereka, dan kepada Rab (Tuhan) mereka bertawakal. ( Surah an-Anfal : Ayat 2 )

Wallahua'lam

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...